Interview Koen Wouterse in het Stadsblad

In aanloop naar de premiere van De Achterblijver publiceerde het Nieuwe Stadsblad een uitgebreid interview met Koen. Lees het hier:

Het Schiedamse theatergezelschap De Stokerij neemt de komende weken zijn intrek in Boerderij Landvreugd. Vanaf 24 november speelt daar de nieuwe voorstelling De Achterblijver. Koen Wouterse is samen met Anne Rats artistiek leider van De Stokerij, geeft dagelijks theaterles aan Schiedamse kinderen en jongeren en regisseerde de afgelopen jaren de grote kerst- en nieuwjaars producties van De Stokerij in Theater aan de Schie. In De Achterblijver staat hij zelf als acteur op toneel, samen met drie studenten van de Jonge Stokerij.

Hoe is het voor jou om na vijf jaar weer als acteur op het toneel te staan? “Het fijne van regisseren is dat je precies kunt maken wat je zelf wil. Als acteur ben ik een enorme bemoeial, dus het was logisch dat ik ging regisseren. Maar na een aantal jaar ging ik het uitvoerende deel steeds meer missen: het contact met het publiek, de spanning van een verhaal vertellen en het ‘speel’ gedeelte van het toneelspelen.”

“Iedereen weet ondertussen dat ik nu regisseur ben, dus ik wist dat ik zelf iets heel bijzonders moest schrijven om mezelf weer in het speelveld te trekken. En ik vroeg Anne om mij te regisseren. Wat heel leuk is, want daarmee zijn de rollen omgedraaid. De afgelopen jaren stond zij als actrice op toneel en regisseerde ik haar.”

Waar gaat De Achterblijver over? “Het is een persoonlijk verhaal en ik sta daar in de eerste plaats als mezelf. Ik ga langs de mensen die ik in mijn leven verloren ben. Soms speel ik ze en soms vertel ik anekdotes over ze. De rode draad in mijn verhaal is Edwin, mijn beste vriend op de basisschool die zichzelf net na zijn 13e verjaardag van het leven heeft beroofd. Met hem voer ik het gesprek waarom hij dat gedaan heeft.”

“Deze rol wordt gespeeld door drie leerlingen die ik de afgelopen jaren heb lesgegeven (Stan Vos, Felix Wilbrenninck en Ise Montens). Iedere voorstelling neemt één van hen deze rol op zich. Heel bijzonder om in deze persoonlijke voorstelling het toneel met hen te mogen delen! Het lijkt zo al snel een hele zware voorstelling, maar we brengen het ook met humor. We vieren het leven. Na de eerste doorloop met publiek zei iemand “ik ben ontroerd en ik heb gelachen”, dat is precies wat de voorstelling doet.”

De Achterblijver vindt plaats in Boerderij Landvreugd, waarom hebben jullie voor deze locatie gekozen? “Edwin woonde in een mooi dijkhuisje in Friesland. We werden vrienden op de Openbare Basisschool De Oprel in Oudebildtzijl. Anne zocht een plek die mij aan mijn jeugd deed denken en deze boerderij doet me heel erg denken aan het dorpscafé waar we vroeger de schoolmusicals hielden. Een theatervoorstelling in een bestaand theater spelen is leuk, maar bijzondere locaties uitzoeken waar je ons niet zo snel zou verwachten is minstens net zo leuk.”

Wat hoop je dat het publiek zal meenemen na het zien van de voorstelling De Achterblijver? “Ik hoop dat het een feest van herkenning zal zijn en dat het heel veel hele goede verhalen zal oproepen bij het publiek. Dat we zin hebben om de levens te vieren van de mensen die we verloren zijn en misschien nog belangrijker: van de mensen die we nog bij ons hebben.”

De Achterblijver is nog t/m 24 december te zien. Koop hier kaarten.