front-jonge-stokerij

Jonge Stokerij

De Jonge Stokerij is theateronderwijs voor leerlingen van 8 jaar t/m 16 jaar. De lessen worden gegeven door beroepsacteurs met veel ervaring. De afgelopen jaren gaven o.a. Hendrik Aerts, Anouk Beugels, Rosetta Drenth, Kenneth Herdigein, Sergio Romero IJssel, Arend Niks, Mick Paauwe les aan de Jonge Stokerij. Je kunt onze lessen zien als een grote theater-masterclass verspreid over het hele jaar.

Leerlingen verbinden zich in eerste instantie voor een jaar aan De Jonge Stokerij, en leren in verschillende les-blokken over alle facetten van het theatervak. De les-blokken kunnen lang of kort duren en variëren van de 4 tot 15 lessen. Na ieder blok volgt er een presentatie van de les of een voorstelling. Welke vorm dit krijgt, hangt af van de les en de input van de leerlingen en docenten. Soms zijn het kleine presentaties, maar in 2021 werd er een festival opgetuigd met een live film, een theaterschaak-toernooi en een vijfdelig theaterfeuilleton: TROJE. In 2022 speelden op eenzelfde festival vijf radicale Shakespearebewerkingen van de leerlingen en twee jongerenvoorstellingen over gender en grensoverschrijdend gedrag. In 2023 werden er met drie gastdocenten (Dominique de Bont, Teun van der Elzen en Maartje van de Wetering) in een ‘theatermaakweek’ drie theaterroutes gemaakt in de Sodafabriek: musical, stand up en misdaadserie.

In eerste instantie wierf De Stokerij Schiedam leerlingen op Schiedamse basisscholen en we vullen deze werkwijze vanaf 2024 aan met een jaarlijks auditiemoment, waar iedereen zich voor kan inschrijven.

“Dit is echt een mooie vorm van vrienden maken”

StokerijJONG
Als een leerling de leeftijd van 15 jaar heeft bereikt, gaat hij/zij/hen naar StokerijJONG, de productieklas van De Jonge Stokerij. Hier volg je geen lessen meer, maar maak je ieder half jaar een voorstelling. Je verbindt je voor een half jaar en daarna kun je kijken of je nog een keer mee wilt doen. Op je zestiende maak je samen met artistiek leider Koen Wouterse als regisseur en medespeler een zogeheten “afstudeervoorstelling” en ben je officieel afgestudeerd van De Jonge Stokerij! Oud-leerlingen zijn ieder half jaar weer welkom om in te stromen om bij ons een voorstelling te maken.

Voor meer informatie en aanmelden voor zowel Jonge Stokerij als StokerijJONG (zolang er plek is) kun je contact opnemen met educatie@destokerijschiedam.nl

Meld je aan voor de Stokerij Jong

* verplicht