De Stokerij

Theater dat ontstaat recht voor je neus, iedere avond opnieuw, geen voorstelling is hetzelfde en het publiek heeft dus altijd een unieke ervaring.

De Stokerij maakt theatrale voorstellingen die herkenbaar zijn voor alle lagen van de bevolking, vanuit de drijfveer dat theater iedere avond, als nieuw, in het ‘NU’ ontstaat. Schiedam is ons huis en onze inspiratie, waarvandaan we heel Nederland afreizen met voorstellingen waarin we het leven zelf op het toneel zetten met ons publiek daar middenin.

We leven in een tijd waarin alles steeds sneller gaat en mensen steeds minder de tijd nemen, ook om naar het theater te gaan. Wij geloven dat theater een onvervangbare, toegevoegde waarde kan bieden. Theater dat ontstaat recht voor je neus, iedere avond opnieuw, geen voorstelling is hetzelfde en het publiek heeft dus altijd een unieke ervaring. Bij De Stokerij werken we vanuit de motivatie om juist dit ‘live-aspect’ voor het publiek voelbaar te maken. Daarom zetten we ons publiek ook middenin de actie: tussen de spelers in.

We proberen iedere theaterervaring van het publiek zo bijzonder mogelijk maken: wij zetten alle conventionele en onconventionele theatrale middelen in om de vragen en thema’s uit het stuk bij ons publiek binnen te laten komen. Dit doen we met eigentijdse bewerkingen van klassieke stukken en nieuwe, zelfgeschreven teksten. Voorstellingen die je raken omdat ze op een basaal niveau herkend worden.

Ons theater moet een plek zijn waar mensen uit alle lagen van de samenleving bijeenkomen: kinderen van alle leeftijden en achtergronden, ouderen, jongeren hoog- en laagopgeleid, theaterliefhebbers maar juist ook diegenen die nog nooit een theater van binnen zagen. We doen dat niet alleen met wat we op het toneel laten zien maar brengen ons theater ook naar buiten, de samenleving in. Bij de repetities hanteren we een open-deuren-beleid, zodat het toekomstige publiek binnen kan lopen bij onze repetities. We zoeken nieuw publiek op door previews te repeteren en spelen op locaties waar normaal gesproken geen theater gemaakt wordt: een klaslokaal, de kantine van de vuilophaaldienst, een buurthuis, kroeg of bejaardentehuis.

Schiedam is de standplaats en broedplaats van ons stadsgezelschap, waar we over vier jaar niet meer weg te denken zijn en waar we ons als makers middenin de samenleving plaatsen. Daarnaast bespelen we de Zuidhollandse regio en landelijk de grote en de kleine zalen.