Over De Stokerij

Wat we doen
De Stokerij heeft de missie om mensen verslaafd te krijgen aan theater: dicht op de huid en voorstellingen waar iedereen zichzelf in kan herkennen. Actuele thema’s worden belicht vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven. We zijn huisgezelschap van Theater aan de Schie in Schiedam en de diversiteit van deze mooie stad is de bron van onze inspiratie.

Waarom we doen
Onze drijfveer is hoop. We hebben nieuwe verhalen nodig om op te bouwen en waarin verschillende mensen, op verschillende manieren geraakt worden. We richten ons op grote en kleine maatschappelijke thema’s vanuit een menselijke inslag. Wij willen weten: hoe gaan we als mens met elkaar om en met alles wat er gebeurt in onze wereld? Hoe verschillen we daarin van elkaar? En in hoeverre zijn we daarin hetzelfde?

De Stokerij…
De Stokerij bestaat sinds 2015. Theatermakers Koen Wouterse en Anne Rats verhuisden naar Schiedam en werden verliefd op de stad waarin alles samenkomt: arm en rijk, industrie en natuur, cultuur en ondernemen, mooi en lelijk. Het gezelschap werd mede opgericht door Yorick Zwart, die De Stokerij in 2020 verliet en vervolgens werd Avril Hensen aangesteld als nieuwe zakelijk leider.

En jij!
Ken je een bijzonder Schiedams verhaal? Heb je een idee voor een voorstelling? Of wil je ons graag iets vertellen over het thema van een voorstelling die we spelen? Laat het ons weten! Binnen en buiten het theater, tijdens een voorstelling of buiten op straat: we spreken je graag.

Anne Rats

Actrice, schrijver, regisseur en artistiek leider van het gezelschap. Studeerde in 2010 af als actrice aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie Ze speelde sindsdien o.a. bij het Nationale Toneel, Siberia, Kwatta, Het Laagland en bij TG Nachtgasten. Ze is te zien in tv-series en films en is werkzaam als presentatrice. Ook traint ze voor een halve marathon.

Koen Wouterse

Regisseur, acteur, schrijver en artistiek leider van het gezelschap. Speelde na zijn afstuderen op de Arnhemse Toneelschool in 2003 bij verschillende gezelschappen als Toneelgroep Amsterdam, het ROtheater, Siberia, Urban Myth, Kwatta en de Toneelmakerij. Hij speelde langere tijd bij het NNT in Groningen en hij richtte o.a. TG Nachtgasten op. Daarnaast is hij te zien in meerdere films en televisieseries.