Back to All Events

Don’t Shoot the Pianoplayer: Première

  • De Parade Museumpark Rotterdam, ZH, 3015 Netherlands (map)

Première

24 juni Parade Rotterdam

Op de Parade speelt De Stokerij Don’t Shoot the Pianoplayer. Een voorstelling waarin de makers op zoek gaan naar comedy in de tragiek van het verlies van de enclave Srebrenica. Er zijn 8000 doden te betreuren in een verhaal dat voor de neutrale toeschouwer een klucht zou kunnen lijken: besluiteloze politici, geheime afspraakjes, niet opdagende F-16’s en slechte timing. Als het niet zo diep tragisch was, dan zou je er zomaar een voorstelling op de Parade over kunnen maken.

Deze zomer is het 22 jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen onder leiding van Generaal Mladic de ‘veilige’ enclave Srebrenica binnen lopen. De lichtbewapende Dutchbatters van Overste Karremans kunnen niet veel meer dan toekijken. Vaak is de schudvraag al gesteld, een antwoord hebben we nooit gekregen.

Voor de Parade maakten Yorick Zwart en Rutger Kroon een bijzondere voorstelling over dit nationale trauma. Kan met deze tragische feiten een voorstelling gemaaktworden waarin lachen ons misschien wel bevrijdt? Of vergaat het lachen ons; en schuurt humor over dit onderwerp alleen maar?

Na Montyn kruipt Yorick Zwart opnieuw in de huid van een oorlogsveteraan. Dit keer is het Nico, een soldaat die acteur wilde worden. Een Dutchbatter die terug kwam en verguisd werd door het thuisfront. Hij speelt Nico als de acteur die Nico eigenlijk wilde worden. Zwart wordt in deze voorstelling muzikaal ondersteund door zangeres Catalijne Janssen. Vormt zij het koor als in een Griekse tragedie of is zij de droomvoorstelling van Nico in deze nationaal traumatische komedie?

spel: Yorick Zwart
zang: Catalijne Janssen
script: Rutger Kroon
regie advies: Wannie de Wijn
techniek: Guido Hagen
productie: Remco Meijer

Earlier Event: June 24
Oh Ja Joh, Hoezo Dan?
Later Event: June 25
Don’t Shoot the Pianoplayer