Y.use('node', 'node-load', function(Y) { Y.on('domready', function() { ... /* (1) Reformat blog entries published dates */ ... /* (2) Replace time since strings with published dates */ ... /* Substitute specific strings */ Y.all('.ss-social-button').setHTML('Delen'); Y.all('.inline-read-more').setHTML('Meer lezen'); Y.all('.newer-posts').setHTML('Nieuwer'); Y.all('.older-posts').setHTML('Vorige berichten'); Y.all('.comments').setHTML('Commentaar'); }); });

De Opstokerij

Bedrog-4-Greetje-Mulder--1.jpg

FESTIVAL DE OPSTOKERIJ

Van 6 januari t/m 8 januari 2017 bezet De Stokerij het Wennekerpand om Schiedam op theatrale en feestelijke wijze kennis te laten maken met hun repertoire en gloednieuwe plannen. Stuk voor stuk nieuwe voorstellingen, waar u voor het eerst bij kunt zijn! Maar… Festival De Opstokerij heeft nog veel meer dan alleen theater… klik HIER voor de (gratis!) randprogrammering.

 

vrijdag 6 januari

OPENING DE OPSTOKERIJ
Op vrijdag 6 januari geeft een (nader bekend te maken) special guest het startschot voor De Opstokerij, tegen een decor van live muziek, hapjes, drankjes en fijne mensen.

17.00 uur, grote zaal Wennekerpand
gratis toegankelijk

THEATERMAALTIJD
Voorafgaand aan (één van) de voorstellingen kunnen bezoekers genieten van een theatermaaltijd.
18.00 uur, Grandcafé Wennekerpand
Reserveren kan uitsluitend in combinatie met een voorstelling.

VOORSTELLING: BEDROG (toneel op toneel)
Het is misschien wel onze grootste angst: bedrogen worden door je geliefde of vrienden. Maar ergens is bedrog ook een diep verlangen. Op zijn minst de heimelijke gedachten. We spreken er schande van bij anderen, terwijl we genieten van de verhalen. Totdat je er zelf in verzeild raakt. Want bedrog zit in ons allemaal. Bedrog is een meesterwerk van Harold Pinter. Het stuk begint op het moment dat een affaire tussen een man met de vrouw van zijn beste vriend al beëindigd is en vanaf dat moment gaat het stuk terug in de tijd: scene voor scene ga je terug naar het moment waarop de liefde onontkoombaar begon. Topacteurs Rutger Kroon, Margje Wittermans en Yorick Zwart maken de dilemma’s van de personages invoelbaar: Jerry die zijn vriend belazert, Robert die zijn grootste nachtmerries werkelijkheid ziet worden en Emma die wanhopig op zoek is naar liefde. U als publiek zit op het toneel, letterlijk tussen de acteurs in, terwijl zij de grens van fictie en werkelijkheid opzoeken en spelen op leven en dood. Een strijd om de liefde, een strijd om elkaar.

Tekst: Harold Pinter
Spel: Rutger Kroon, Margje Wittermans, Yorick Zwart
Regie: Koen Wouterse

20.15 – 21.45 uur

DUSTY MIXEDFEELINGS (muziek)
In 2018 maakt De Stokerij de muziektheatervoorstelling Dusty Mixedfeelings. Over een liefde die dreigt te mislukken, het verlangen om je geboortestad Schiedam te verlaten en de onverbiddelijk heimwee als je eenmaal weg bent. Muzikanten Cok van Vuuren (o.a. bekend van zijn samenwerkingen met John Buijsman en zijn band Ocobar) en Dusty Ciggaar (o.a. bekend van Dry Riverbed Trio, The Rhythm Chiefs en winnaar van de SENA Guitar Awards) spelen samen met acteurs Anne Rats en Yorick Zwart bluegrassnummers die zomaar in de voorstelling terecht zouden kunnen komen.

22.00 – 22.45 uur, Grandcafé Wennekerpand
Gratis toegankelijk

 

zaterdag 7 januari

VOORSTELLING: KIWI (op locatie)
Voor zijn afstuderen aan de toneelschool trok Koen Wouterse een jaar lang op met de Arnhemse dakloze Anton Kolkman, over wie hij het indringende en keiharde toneelstuk ‘Kiwi, Free As A Bird’ schreef. Deze hyperrealistische solo-voorstelling op locatie gaat over het leven op straat. Het laat zien hoe makkelijk ieder mens kan afglijden, hoe weinig mogelijkheden er zijn voor hen die zijn afgegleden, maar vooral over hoe je de mooie dingen van het leven op waarde moet schatten. Ondanks zijn politieke en confronterende toon werd de voorstelling een groot succes en hij werd voor meerdere prijzen genomineerd, in zowel in Nederland als België.

Tekst/spel: Koen Wouterse
Regie: Fred Goessens

14.00 – 15.00 uur, reserveren verplicht
Let op! Deze voorstelling speelt op locatie: loading dock van het Wennekerpand.

THEATERMAALTIJD
Voorafgaand aan (één van) de voorstellingen kunnen bezoekers genieten van een theatermaaltijd.
18.00 uur, Grandcafé Wennekerpand
Reserveren kan uitsluitend in combinatie met een voorstelling.

NACHTGASTEN
Nachtgasten speelt op basis van anderhalf uur durende improvisatievoorstellingen, iedere avond een ander verhaal met andere gastacteurs. Acteurs vinden het doodeng, maar staan in de rij om mee te doen. Op dit moment hebben al ruim 800 Nederlandse acteurs meegedaan en bijna zonder uitzondering vaker dan twee keer! Er is een algemeen verhaal voor drie of vier gastacteurs en een van de Nachtgasten (Koen Wouterse of Yorick Zwart) speelt altijd mee. Dit verhaal horen ze pas als het publiek al in de zaal zit en meekijkt. De acteurs krijgen ook allemaal een persoonlijk verhaal met persoonlijke geheimen mee. Dit verhaal is geheim voor de andere acteurs, maar niet voor het publiek.Acteurs worden in het diepe gegooid met maar één houvast, namelijk de rol die ze spelen en hun geheimen. En verder hebben ze geen idee wat er kan gaan gebeuren. Het publiek is hier getuige van, ziet de acteurs denken, huilen, en zweten. De avond vliegt voorbij! De namen van de gastacteurs voor de Opstokerij zullen naarmate de tijd vordert onthuld worden. Maar dat het geweldige, bekende acteurs zijn, staat vast!

20.15 – 23.15 uur, Grote Zaal Wennekerpand
Reserveren verplicht

AFTERBORREL met live muziek
Na Nachtgasten kunnen bezoekers even bijkomen, napraten en genieten van een drankje en de muziek van een Schiedamse band.

23.15 – 00.00, Grandcafé Wennekerpand
Gratis toegankelijk

 

zondag 8 januari

VOORSTELLING: LEKKER BELANGRIJK (jeugd, 6+)
Lucky kijkt al naar de sterren sinds ze een kind is. Ze weet hoe ver de zon van de aarde staat en hoeveel planeten er zijn. Nu heeft ze een bijzondere ontdekking gedaan. Ze weet de tijd en de plek waar buitenaards leven zal landen op aarde. Ze gaat alles te weten komen over wat er buiten de aarde is en gaat eindelijk vrienden maken. Maar hoe dichter ze bij het grote moment komt, hoe meer vragen ze krijgt. Wat moet ze aan? Wat spreken ze? En wat als ze veel groter zijn dan zij of juist onzichtbaar klein? Lekker Belangrijk is een grappige, beeldende, filosofische voorstelling over het universum, eenzaamheid en de angst voor het onbekende.

Tekst: Yorick Zwart, Floris van Delft (bijdragen van Anne Rats)
Spel: Anne Rats
Regie: Floris van Delft

11.00 – 11.50 uur, Grote Zaal Wennekerpand

DE STOKERIJ STOOKT (theatrale lezing)
Speciaal voor dit festival stelt De Stokerij voor het eerst een theatrale lezing samen: een wervelende opeenvolging van de mooiste scènes van nieuwe voorstellingen, soms pas net geschreven, maar in ieder geval nog nooit gerepeteerd. Deze eerste Stokerij Stookt omvat een aantal scènes uit Kleine Sophie en Lange Wapper (jeugd), Dusty Mixedfeelings (Stadsspektakel 2018), Familietragedies en Srebrenica. Ook zullen de oprichters van De Stokerij iets vertellen over andere nieuwe plannen en ambitie voor de komende Kunstenplanperiode (2017-2020).

14.00 – 16.00 uur, Grandcafé Wennekerpand

THEATERMAALTIJD
Voorafgaand aan (één van) de voorstellingen kunnen bezoekers genieten van een theatermaaltijd.
18.00 uur, Grandcafé Wennekerpand
Reserveren kan uitsluitend in combinatie met een voorstelling.

VOORSTELLING: MONTYN (toneel op toneel)
De roman Montyn van Dirk Ayelt Kooiman wordt op het toneel gebracht door Yorick Zwart, hij verbeeldt het leven en werken van Jan Montyn, de kunstenaar die zich in WOII aansloot bij de Duitsers. De voorstelling gaat over keuzes maken tijdens je leven. Over kiezen tussen passiviteit en activiteit, over kiezen tussen het goede en het kwade. Maar wat is goed en wat is kwaad? Het gaat over wanneer doden mag en wanneer niet. Welke vlag is de goede om achter te lopen? En: hoe zat het met de méns onder de Duitse helm? Deze en andere vragen worden indringend voor het voetlicht gebracht.

Tekst/spel: Yorick Zwart
Regie: Ludo Hoogmartens

20.15 – 21.15 uur, Grote Zaal Wennekerpand

AFTERBORREL met live muziek
Blijf vooral nog even gezellig hangen! Nagenieten, napraten en onder het genot van een drankje en de muziek van een Schiedamse band.

21.15 – 23.00, Grandcafé Wennekerpand
Gratis toegankelijk

De voorstellingen vinden plaats op verschillende locaties. Let op: sommige tijden zijn nog niet bekend.
Tickets zijn te bestellen via de website van Theater aan de Schie via DEZE LINK