De tournee van “Oorlog…” verplaatst naar april/mei 2021

Oorlog... Wat zou jij doen als het hier was?

Vandaag om 15.00 zou onze nieuwe jeugdvoorstelling “Oorlog (wat zou je doen als het hier was?)” in premiere gaan. De voorstelling is gemaakt door de artistiek leiders van De Stokerij; Koen Wouterse (regie) en Anne Rats (bewerking en spel) in het kader van 75 jaar Bevrijding.

“Oorlog…” is een solovoorstelling waarin een naamloze hoofdpersoon meemaakt dat er een oorlog uitbreekt in Europa, nadat Nederland uit de Europese Unie is gestapt en de samenwerking met omringende landen heeft opgezegd. Dus besluit het gezin zich naar het dichtstbijzijnde vreedzame land te begeven – naar Egypte. Een reis vol avonturen en dilemma’s, een omkering van de situatie zoals hij nu is. Het is een avontuurlijke, gevoelige, bij vlagen zeer geestige voorstelling waarin het publiek (10+) steeds een spiegel voorgehouden wordt: wat zou JIJ doen? En: stel je eens voor dat… Zo worden ze steeds meer het verhaal ingezogen. Hoe overleef je als je geen Arabisch kunt spreken of lezen en hoe verdraag je jaren in vluchtelingenkampen, zonder school of werkvergunning? Als je blauwe ogen je altijd verraden als “nieuwkomer”? Kortom: wat zou je doen als de situatie zoals hij nu is, opeens precies omgekeerd is?

Anne: “Ik zag “Oorlog…” in Duitstalige versie in 2017 in Linz, Oostenrijk en bedacht toen dat het i.h.k.v. 75 jaar bevrijding goed zou zijn om het jonge publiek verder te laten kijken dan hun eigen werkelijkheid. Op dit moment zijn er meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht, meer dan tijdens de Tweede Wereldoorlog. En sommigen van hen komen naar Nederland. Dit blijft op een afstand als je erover hoort op het journaal, maar wat betekent het als je opeens bescherming nodig hebt en ergens asiel moet aanvragen? De voorstelling heeft de tekst en het verhaal van Janne Teller als kapstok, maar er zijn stukken fysiek theater en songs toegevoegd, geschreven door mijzelf. De vloer is leeg, tenminste, zo lijkt het, want door onze vaste decorontwerpster Anouk van Mil is een spiegelvloer gemaakt met een aantal blusdekens als extra elementen. Het toneelbeeld is multi-inzetbaar en multi-interpretabel door een uitgekiend lichtplan van technicus Rodney Breen. Er is veel ruimte voor eigen fantasie van het publiek en het decor dient op sommige momenten als extra ‘personage’

Het hoofdpersonage blijft uiteindelijk in Egypte wonen, zelfs als de oorlog in Europa is geëindigd. Voelt hij zich daar dan uiteindelijk thuis? Droomt hij van een grandioze toekomst of blijft hij verlangen naar hoe het vroeger was? En hoe zou dat voor jou zijn? Met die vragen blijft het publiek achter.”

De tournee van “Oorlog…” wordt verplaatst naar april/mei 2021. In januari speelde een eerste versie van deze voorstelling op de Toondag van Bureau Bannink. Reacties van programmeurs achteraf waren:
· Het heeft me ontzettend geraakt. Ik denk dat iedereen deze voorstelling zou moeten zien.
· Het thema en de omdraaing die er is. Vooroordelen wegnemen en leerlingen laten beseffen hoe goed wij het hebben hier. Hoe zou ons leven er uit zien als wij moesten vluchten naar een vreemd land? Wat zijn de gevolgen voor je (verdere) leven dan?
· Het verhaal en de manier van presenteren raakte mij. Het zet je aan het denken en komt heel dichtbij. Draagt bij aan de bewustwording van de wereld om ons heen, de vooroordelen die we hebben.
· Actueel thema, interessant om dit thema vanuit een ooghoek te bekijken

Op dit moment is De Stokerij bezig om o.a. online theateroefeningen te ontwikkelen, theatrale lezingen van nieuwe projecten te organiseren en we bereiden ons voor op het nieuwe seizoen met daarin o.a. onze nieuwe familievoorstelling in de kerstperiode, in coproductie met Theater aan de Schie. Zo kunnen we iets van onze nieuwe projecten tonen en hopen we om alle mensen die nu thuiszitten iets te geven waar ze veel plezier aan beleven.